Általános FogászatEsztétikai fogászatImplantátumSzájsebészetFogpótlásokSzájhigiénia
Írjon nekünk:
* * *

* Kötelező mező
** Végleges kezelési tervet fogorvosaink által elvégzett személyes állapotfelmérés után adunk ki

Implantátum

A fogászati implantátum a ma ismert legmodernebb módszer a foghiányok pótlására. Az eljárás legnagyobb előnye, hogy megkíméli a többi fogat és hosszú távú, tartós megoldást biztosít. Az implantátum egy titánból készült "műgyökér”, melyre beültetés után koronát, vagy hidat rögzítünk és így pótoljuk a hiányzó fogat.

Az implantáció célja a teljes protetikai helyreállítás, azaz a tökéletesen használható és esztétikus fogpótlás elkészítése. Implantátummal egy, vagy akár több hiányzó fogat is pótolhatunk. Megfelelő számú implantátum teljes körhidak rögzítésére is alkalmas.

Újdonság: implantátum beültetése háromdimenziós tervezéssel

A Danubius Dental fogászati centrumban Magyarországon az elsők között alkalmazzuk CT felvétel alapján a háromdimenziós modellezést az implantátum helyének pontos meg-határozásához.

A modell alapján készített sablon segítségével műtéti feltárás (metszés) nélkül helyezzük be az implantátumot.

A csont állapotának pontos ismeretében lerövidül a beavatkozás időtartama és műtéti feltárás hiányában nincs varrat, illetve a beavatkozást követő duzzanat, kellemetlenség.

Ez a technológia megfelelő csontállomány esetén alkalmazható.

 

Az implantátum anyaga:

Fogászati implantátum csak olyan anyagból készülhet, amely nem károsítja a szervezetet, biztosítja a kapcsolatot az implantátum és a környező szövetek, elsősorban csontszövet között, formatartó, nem korrodál, ellenáll a szöveti reakcióknak, és megfelelő szilárdságú. Ezeknek a tulajdonságoknak leginkább a tiszta, ötvözetlen titán felel meg. A titánt az emberi szervezet teljes mértékben befogadja, így a kilökődéstől nem kell tartani. Biológiai tulajdonságainak köszönhetően a csontsejtek hozzánőnek a titán felületéhez, az implantátum a környezetéhez csontosodik, a szervezet részévé válik.

Megfelelő színvonalon kivitelezett beültetési technika mellett, szakmailag helyesen elkészített felépítménnyel az implantátumok élethosszig szolgálhatnak. A fogbeültetés nagy figyelmet, gondos tervezést, precíz munkát és magas szintű szakmai hozzáértést követel. Ugyanarra az állapotra több megoldás is alkalmazható, ezért mindig a pácienssel egyeztetve, az egyéni adottságokat figyelembe véve készítjük el a kezelési tervet.

Amennyiben a meglévő csont mennyisége nem teszi lehetővé az implantációt, csontpótló műtétre lehet szükség, melyet igény esetén szintén elvégezünk klinikánkon.

 

 

Az implantátum előnyei:

 • Egyetlen fog hiánya esetén nincs szükség a szomszédos fogak lecsiszolására úgy, mint a hagyományos módszerrel készített hídpótlás esetén
 • Rögzített fogpótlás készíthető akkor is, amikor hagyományos eszközökkel már csak kivehető pótlásra lenne lehetőség
 • Nagyobb stabilitást és biztonságérzetet nyújt, mint a hagyományos pótlások
 • Az implantátumra készülő felépítmény kiváló esztétikai hatást biztosít
 • A rágófunkció szinte tökéletesen helyreállítható
 • Javítja az életminőséget, komfortérzetet biztosít
 • Tartós és hosszú távon jól funkcionáló megoldást jelent
 • A kivehető fogpótlás stabilitását nagymértékben javítja
 • Kellő mennyiségű implantátum beültetésével teljes foghiány esetén is készíthető fix, rögzített híd

Az implantátum behelyezésének folyamata:

 1. Az implantátum helyének meg-határozása – Az előzetes vizsgálatok alkalmával szájsebész kollégánk felméri, hogy az implantátum beültetéséhez elegendő csontállomány áll-e rendelkezésre. A kezelés megkezdésekor lebenyt képzünk (lefejtjük a csontról a nyálkahártyát), majd a csontfelszínen kijelöljük az implantátum helyét.

   
 2. Előfúrás – fokozatosan növekvő át-mérőjű előfúrókkal előkészítjük az implantátum helyét a csontban.

   
 3. Az implantátum behelyezése – a csavar formájú implantátumot behajtjuk az előkészített furatba.
 1. Sebzárás – a nyálkahártyát jól záró varratokkal egyesítjük.

 2. Gyógyulási idő – amely általában 3-6 hónapot igényel. Ez idő alatt a környező csontszövet körbenövi az implantátumot, és terhelhetővé válik. (természetesen a gyógyulás teljes ideje alatt ideiglenes fogpótlással látjuk el pácienseinket).
 3. Ínyformázás – a csontgyógyulást követően az implantátumot felszabadítjuk, és ínyformázó csonkot helyezünk be.

   
 4. Fogpótlás – felhelyezzük az elkészült koronát/hidat, vagy fogsort.

A sikeres fogpótlás feltétele a megfelelő szájhigiéné és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. Az implantátum behelyezését követően javasoljuk, hogy évente keresse fel a Danubius Dental fogászati centrumot. Fogorvos kollégáink ilyenkor ellenőrzik az implantátum körüli csont és hám tapadását. Eltávolítjuk az esetlegesen lerakódott fogkövet és megvizsgáljuk a fogpótlás állapotát is.